NATIONALE OUDERENDAG IN GOUDA – VRIJDAG 6 OKTOBER 2017

Pluszorg - Van kwaliteit van zorg, naar kwaliteit van leven

NATIONALE OUDERENDAG IN GOUDA – VRIJDAG 6 OKTOBER 2017

Op vrijdag 6 oktober zet het Goudse comité van het Nationaal Ouderenfonds wederom de wensen van ouderen uit Gouda centraal. Dit doen zij met de inzet van vrijwilligers. Hieronder de meest gestelde vragen + antwoorden.

 
Wat is de doelstelling van de dag?
Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om een dagje uit te gaan, familie te bezoeken of te genieten van een heerlijk diner. Voor ouderen is dit lang niet altijd zo. Door afnemende mobiliteit en een kleiner wordend sociaal netwerk, verdwijnen deze behoeften langzaam naar de achtergrond. Op Nationale Ouderendag staat de wens of de behoefte van een oudere centraal. Op deze jaarlijks terugkerende eerste vrijdag in oktober vervullen vrijwilligers individuele wensen van ouderen. Wensen waarvoor in onze huidige maatschappij niet altijd ruimte is, maar die vaak heel eenvoudig vervuld kunnen worden. Kleine wensen, met een zeer groot effect.

 
Voor welke ouderen is de dag bedoeld?

  • Je bent zo oud als je jezelf voelt. Er is dus niet echt een leeftijdsgrens, maar over het algemeen kun je zeggen dat de primaire doelgroep 75+ is.
  • De oudere kan zelf niet of lastig zijn/haar wens invullen omdat het moeilijk te regelen is of lastig is iemand te vinden die mee wil gaan.
  • De oudere is fysiek in staat een dag/ochtend met een vrijwilliger op pad te gaan.
  • Ouderen moeten mobiel genoeg zijn om in een personenauto te worden vervoerd. Een vaste rolstoel is helaas lastig omdat daar speciaal vervoer voor nodig is.

 

Welke wensen kunnen worden ingediend? 

  • Individuele wens: de wensen komen echt van de ouderen. Zij geven aan wat ze graag willen die dag. (wat wilt u, i.p.v. groepsactiviteit).
  • Kleine, fijne wensen die door een vrijwilliger in te vullen zijn.
  • Betaalbare en uitvoerbare wensen (dus geen vliegreizen, luchtballonnen etc).
  • Normaliter lastig/moeilijk te realiseren of onbereikbaar.
  • Voorbeeld wensen van afgelopen jaren: rondje rijden en pannenkoek eten, nog een keer de zee zien, winkelen, naar de havens van Rotterdam, graf van een overledene bezoeken, een oude bekende bezoeken, in een zijspan van een motor meerijden.

Hoe kan een wens ingediend worden?

De wens kan op een speciale wenskaart worden ingvevuld en gestuurd worden naar het adres dat er op staat. De wenskaarten worden o.a. verspreid via thuiszorgorganisaties, gezondheidscentra, Sociale Teams Gouda, zorginstellingen en kerken. Ook is het mogelijk de wens aan te melden via de website www.nationaleouderendag.nl , door een mail te sturen naar gouda@nationaleouderendag.nl of te bellen met 0182-820 392.
Om tijdig vrijwilligers te zoeken voor de uitvoering van een wens moet die uiterlijk
12 augustus zijn ingediend.

 

Hoe zit het met de kosten?

De Nationale Ouderendag vraagt de vrijwilliger de wens uit te voeren en te betalen voor de oudere. De ervaring leert dat een wens vaak klein is en gemakkelijk te realiseren met een klein budget. Als de kosten te hoog zijn om door een vrijwilliger te dragen, kan een beroep worden gedaan op het comité. Bovendien probeert het Nationaal Ouderenfonds entreekaartjes bij landelijke evenementenorganisaties (dierentuinen, rondvaartboten etc) gesponsord te krijgen.

 
Hoe verloopt het proces nadat de wens is ingediend?

Zodra de wensen van ouderen zijn geïnventariseerd, is het van belang vrijwilligers te vinden die deze wensen kunnen en willen vervullen. De wensen komen op een online wensensysteem (anoniem). De vrijwilliger kan zich dan inschrijven op een wens en op deze manier worden de vrijwilligers aan de ouderen gekoppeld. De oudere hoort na indienen van de wens even niets. Pas als een vrijwilliger zich heeft gemeld, neemt het comité contact op met de oudere. Ook als het niet gelukt is een wensvervuller te vinden, neemt het comité contact op met de oudere.

Comité Nationale Ouderendag Gouda

Hebt u nog vragen? U kunt ons bereiken via het mailadres gouda@nationaleouderendag.nl of via een contactpersoon uit het comité.

  • Yvon Kromwijk 06-42315126
  • Karin Witkamp 06-83661796
  • Edith Finke 06-26518704
  • Helene van Merwijk 06-21961947
  • Hans Noman 06-53978729
  • Barbara van Selst 06-42502673